dinsdag 28 februari 2012

Gericht kijken via schilderij-foto + film

Morgen start ik met de audiostage te Sint Nobertus Leuven.

Per toeval kwam ik net in de winkel nog enkele materialen tegen die ik zeker kan gebruiken gedurende de stage. Vooral de schilderijen zijn zeer bruikbaar voor kleuters om te experimenteren met beelden van een foto. Kleuters gaan gericht kijken.


Zie foto's en filmpje:




Deze schilderijen vertonen twee beelden.



Bekijk het filmpje:


















Op deze foto zie je de herkenbare schrijfplankjes. Toch blijft het merkwaardig war er kan gebeuren nadat je iets hebt geschreven. Het zwart kan verdwijnen door via de knop onder de tekening te schuiven. Dit is niet meteen audiovisueel materiaal.

kleuters krijgen wel de kans om doelgericht te kijken en na te denken waarom zo iets zomaar verdwijnt op zijn schermpje. Kan geen kwaad dit materiaal aan te bieden.

zaterdag 25 februari 2012

Webcam vanuit een ander gezicht...

Kleuters kunnen heel eenvoudig aan de slag gaan via dit programma. De webcam staat hier centraal. Kleuters krijgen de mogelijkheid zichzelf op een zeer bijzondere manier te filmen en hun stem hierbij op te nemen. Ze kunnen gebruik maken van heel wat illustraties en figuren.

Belangrijk weetje:
- Je geeft de eerste vijf à tien minuten begeleiding aan de kleuters.
- Je geeft hen korte instructies. Voor de rest moeten ze zelf experimenteren.
- Je zorgt voor een kort stappenplan waarbij kleuters (5 jarigen) kunnen kijken indien ze vast zitten --> goed voor hun zelfsturing(!)
- Het is een combinatie van paint en tuxpaint met webcam dat ik gemaakt heb. Kleuters kunnen dit ook via enkele klikken op de muisknop.

Bekijk het volgende filmpje en ik leg je eventjes kort uit hoe dit webcamprogramma te werk gaat:


Voorlopige PLANNING woensdag 29 februari - t.e.m. vrijdag 16 maart

Ik plan de volgende activiteiten in mijn weekschema van woensdag 29 februari t.e.m. vrijdag 16 maart. Ik schenk aandacht aan een goede voorbereiding door: een goede opbouw en een sterk proces gedurende de activiteiten, boeiende impressie en terugblikmomenten. Ik hou de ontwikkelingsdomeinen met hun OA aspecten goed in acht en probeer deze zo intensief mogelijk te integreren in mijn lessen. We werken deze stage rond ontluikende vaardigheden. Ik geef hierbij dus ook extra aandacht aan de ontluikende gecijferdheid en geletterdheid in mijn lessen (denk aan paginanummers met kleuters plaatsen op tekeningen dat tot slot een echt boekje kan worden voor in de boekenhoek). We willen de volgende thema's: vulkanen, boeken en wilde dieren via audiovisuele input een extra touch geven. Hieronder kun je de mogelijk activiteiten terugvinden.

Weekplanning weldra online!
BEELD
a) BA: Zoektocht van foto's doorheen de klas -->speelplaats en school -
b) BA/ ZA - Fotoshoot van kinderen (pasfoto) in/uit thema;
c) BA/ nadien ZA - Experimenteerkoffer waarin tal van foto's, visuele materialen in te vinden zijn waarmee kleuters kunnen experimenteren tot fotografie;
d) BA: Nieuw experiment: foto's trekken aan de hand van een kopieer apparaat (printer aansluiten op computer): bijvoorbeeld:















e) ZA - Kleuters tekenen in functie van hun thema of buiten thema een tekening. Terwijl trekken ze er foto's van tijdens hun proces van tekenen. Achteraf kan de leerkracht samen met de kleuters terugblikken op de tekening. Ze plakt de foto's achter mekaar in een dia.
Bijvoorbeeld: http://vimeo.com/21446623
f) BA: KO heeft enkele foto's getrokken. Twee groepjes. Ze geeft elk twee à drie kleuters een fototoestel. Kleuters gaan die foto proberen na te maken.
g) Korte BA - snel over tot ZA: Webcam programma op de computer. Ko geeft eerst korte instructie maar laat kleuters nadien zelf ontdekken. Kleuters kunnen experimenteren met de webcam die foto's van hen trekt. Nadien kunnen ze het makkelijk bewerken door een paar kliks met de muisknop. (Ik zorg voor de zekerheid voor een stappenplan -- oudste kleuters)
Bijvoorbeeld:




















Of als je verder wilt gaat op optische illusies of gradatie kan je hen steeds ook nieuwe soorten van bewerkingen aanbieden in dit programma.
Ook kan je je gezicht veranderen in een ander soort figuur (zie filmpje volgend bericht).
De vormen tuxpaint en paint zelf kun je in dit webcamprogramma bewerken. Ook voor kleuters is dit super handig en helemaal niet moeilijk. Ze kunnen hier vrij in bewegen.

h) BA: Met kleuters de ruimte observeren en exploreren met audiovisueel materiaal: de wereld op z'n kop bekijken. Met kleuters babbel momentjes ondersteboven houden. Hoe voelt dat? Wat zien we? Vinden we dat leuk? Waarom niet? Verandert ons beeld? Akelig? Spannend? Interactiemomenten. (ondersteboven, al liggend, van dichtbij, van ver, via kijkmateriaal aka verrekijker, spiegel,...)
i) ZA: Ik integreer hun werkjes in de boek en luisterhoek. Kleuters kunnen de zelfgemaakte verhalen bekijken.


j) ZA: Ook de activiteit van het geluid na tekenen kan achteraf gebruikt worden in de luisterhoek. Kleuters luisteren naar geluiden en proberen de tekening (wat kleuters zelf maakten) van het geluid te onderzoeken. Experimenteren met het geluid.



k) Doorverwerkingsactiviteit als ZA: kleuters kunnen van de foto's een spel memory spelen EN KO kan puzzel in mekaar steken met de beelden die kleuters gemaakt hebben




GELUID
a) BA en ZA: Geluidenkoffer waarin kleuters via begeleiding eerst en achteraf zelfstandig kunnen exploreren wat voor geluiden er allemala bestaan met tal van voorwerpen;
b) BA: Met kleuters op zoek gaan naar zachte en harde geluiden. Wat is zacht? Wat is hard? Eerst hen laten onderzoeken en experimenteren wat zacht of hard is. Opnemen met didactfoontjes, maar ook camera's (lens afzetten);
c) ZA: Geluiden van thuis naar de klas brengen;
d) BA en ZA: Geluiden raden die kleuters zelf hebben opgenomen met didactfoontje of camera (lens af);
e) BA klassikaal: ZEN moment inlassen met de buiten geluiden die kleuters hebben opgenomen;
f) BA eerst, nadien meteen ZA: Kleuters blinddoeken en hen in groepje laten raden welk geluid het is;
g) BA en ZA: Geluid proberen te tekenen aan de hand van geluiden die kleuters op voorhand zelf hebben opgenomen, maar ook nieuwe geluiden. Wat roept dat bij hen op?;
h) BA: Zoals tijdens de vormingsdagen maakten we zelf geluid op een videofragment. Met de kleuters geluid maken dat we nadien plakken op een filmfragment;
i) ZA: Kleuters nemen geluiden op in de klas

FILM (op basis van geluid en beeld)
a) Foto's met de kleuters bespreken en ze zelfstandig hier geluid op laten opnemen;
b) Omgekeerd- geluid laten horen en zij maken zelfstandig foto's van beelden die erbij zouden horen;
c) Muzische inbreng: lied maken met de kleuters over audio (extra), aan de hand van beeldmateriaal van hen;
d) Boodschap van algemeen prut: kleuters vertellen in een TVbox aan de hand van prenten en geluiden die ze horen;
e) kleuters kunnen via CyberYoulinkCam filmpje opnemen;
f) camera man van de dag;



Terugblikmomenten en impressies:



Ik voorzie ZEKER per week twee impressies en twee waardevolle terugblikmomenten met de kleuters. Terugblikmomenten ga ik wel meer proberen in te lassen als afsluiter van de dag. Zo reflecteren de kleuters, als ik, terug op de leuke en minder leuke momenten van de dag. Maar ook de bijzondere, nieuwe impulsen die zij die dag gekregen hebben krijgen een extra waarde. Kleuters horen en leren van mekaar.



Mijn terugblikmomenten kunnen gebeuren via: de beamer (pas 2de week in bezit); via laptop klassikaal of tot slot via een TV box waarin de kleuters vertellen aan de andere wat zij die dag zo bijzonder of niet vonden



Naar het einde van de stage ga ik ook iets doen met het proces dat de kleuters hebben meegemaakt tijdens de 2.5 weken dat ik in hun klas was. Ik maak een compilatie van alles wat ze gedaan hebben. Ik giet dit in een kortfilm en bezorg elke kleuter hiervan een disc op het einde van de stage. Het gaat hier niet om het product maar ik geef wel aandacht aan de waarde van alles wat zij gedaan hebben. Terugblikken doe je ook thuis, samen met je gezin, broers en zussen. Deze disc is niet mijn product, maar het product dat de kleuters hebben gemaakt dankzij een sterk proces.

Ontwikkelingsdomeinen en hun aspecten

Ik heb de afgelopen dagen goed nagedacht over de mogelijke activiteiten die ik ga plannen gedurende mijn stage. Tijdens de coaching van Chris Mazarese ben ik toch wat meer te weten gekomen over de activiteiten die we moeten plannen. Het proces moet goed voorbereidt worden.

Ik neem het ontwikkelingsplan erbij en ik ga op zoek naar de ontwikkelingsaspecten die ik toch voorop wil proberen te stellen tijdens mijn activiteiten en die betrekking hebben tot de audiovisuele wereld.

De voornaamste die ik tref zijn:
A. Sociale ontwikkeling:
10) interesse hebben voor anderen + positieve ingesteldheid;
17) de eigenheid van anderen respecteren;
21) samen werken;
22) zich inleven in anderen;

B. Taalontwikkeling:
70) Luisteren en begrijpen;
71) Spreken en verwoorden;
72) In gesprek gaan;

C. Denktontwikkeling:
66) inzichten verwerven over de ruimte;

D. Zintuiglijke ontwikkeling:
53) actief exploreren met de zintuigen;
54) nauwkeurig waarnemen;
55) intens kijken;
56) intens luisteren;

E. Zelfstandig werk:
81) iets te weten komen;
85) aandacht en geconcentreerd bezig zijn;

Ook schuif ik de volgende ontwikkelingsdomeinen niet opzij:
F. Muzische ontwikkeling:
40) muzisch omgaan met geluiden en muziek;
41) muzisch omgaan met materialen en beelden;

G. Morele ontwikkeling:
23) ervaren wat zinvol, mooi, goed is,..;
24) regels en afspraken waarderen en opnemen;

woensdag 22 februari 2012

Proces <-> Productie


Ik leer tijdens deze audiovisuele dagen dat proces meer waarde heeft dan het product. Dat klopt. Niets is zo leuk om de weg die kleuters afleggen tot iets te analyseren. Wel ben ik er persoonlijk van overtuigd dat je kleuters naar het einde van de week of stage een cdtje mee naar huis geeft met alles wat er gefilmd is geweest. Niet alleen op school, maar ook thuis samen met ouders terugblikken is zeer waarderend en leuk. Ik deed dit ook voorbije stages en het heeft altijd een gunstig effect op de kleuters. Zij kunnen met trots aan de rest van de familie laten zien wat zij kennen van audiovisueel materiaal en wat zij vanuit hun oogpunt gefilmd en gezien hebben.


Ook de kleuteronderwijzeres gaf aan dat ze het spijtig vond dat er te weinig met de beelden achteraf wordt gedaan.Het is niet het hoofddoel. Maar ik vind persoonlijk ook niet dat we het opzij mogen schuiven. Ik denk dus dat ik naar deze stage ook het einde probeer af te sluiten met iets dat ze mee krijgen.

Filmpje 1: Kinderen experimenteren met camera

Camera Lowie en kinderen experimenteren met mekaar. Dit zijn vaak de mooiste beelden om terug te bekijken. Hetgeen kleuters dan vertellen of doen zijn soms momenten die je als leerkracht niet altijd ziet of hoort. Door dit filmfragment te bekijken achteraf geef je meer aandacht aan die kleine woorden, bewegingen, handelingen,...die ze uitvoeren. Leuk om terug te blikken.



Coaching audio @DLO - woensdag 22 februari 2012

Vandaag kregen we in de school extra coaching en begeleiding van Chris Mazarese. Ik moet eerlijk toegeven dat het voor mij duidelijk is geworden. Ik heb weer veel bijgeleerd uit deze audio coaching. Ik geef altijd veel aandacht aan proces en productie. Maar ze gaf ook ons duidelijk mee dat deze stage hoofdzakelijk in functie staat met het proces: het luisteren en kennen door exploreren en ontmoeten. Ik had al meer ideetjes verdiepend uitgewerkt rond eindproduct: rond drama, muzische,... Nu weet ik dat ik dat kan schrappen. Ik probeer zo goed mogelijk rekening te houden met de doelen die ik voorop stel tijdens activiteiten.

Ik onthoud volgend schema (klik op afbeelding om te vergroten):

zondag 19 februari 2012

Thema's + mogelijke activiteiten

Rode draad TV hoek: ROBOT KLIK

Wat zetten we voorop?
Het kijken en luisteren. Kleuters experimenteren en ontdekken met audiovisueel materiaal. Via tal van activiteiten kunnen ze de mogelijkheid krijgen om alle lichaamsdelen van robot klik beter te leren kennen.

Foto
- Fotoshoot
- Gsm ontdekken (foto's)
- Memory maken
- Waarderend terugblikmoment "doos vol vriendjes"
- Puzzel van foto's
- Foto je thuis
- Kijkkoffer
- Webcam spel
- Exploratie foto tocht
- Verhaal tekenen op papier --> filmen --> geluid op zetten : http://vimeo.com/21446623

Film en beeld

- Dagelijks middag journaal filmen-
- Boodschap van algemeen prut - aka babbelbox - micro(zegje van de dag): http://www.youtube.com/watch?v=POwgJPYM9Yo
- TV studio uitbouwen met kleuters met ontdekkoffers met audiovisueel materiaal
- Lied uitwerken en opnemen met didactfoontje en camera: http://www.youtube.com/watch?v=5VrmWuxHpqA&feature=related
- Impressiemomenten (2X) via box
- Terugblikmomenten (dagelijks via computer/beamer)
- Overheadprojector ontdekken van tekenen en beelden --> door trekken naar geluiden



Geluid en klank - Geluidsdoos - Stereo geluid (zoek het geluid) -Zelf geluiden maken didacfoontje -...



Computer
- Zelfgemaakt verhaal opnemen via didactfoontje en prenten - Bekijken van verhalen beamer

donderdag 16 februari 2012

Exploratie bibliotheken boeken

Ik ga verschillende bibliotheken af: Tweebronnen, Echo bibliotheek, Genk,... om op zoek te gaan met boeken die gaan rond audiovisuele materialen. Zo kom ik ook wat te weten over nieuwe materialen die ik nog niet ken, of meer informatie op herkende apparatuur. Bijvoorbeeld: met een camera kan je filmen, bewerkend filmen,...maar verder dan dat kijk ik niet. Blijkbaar kun je via instellingen ook extra functies inzetten zoals weerspiegelen tijdens het filmen zelf of werken met verschillende kleurcontrasten. Interessant voor te weten!




Ik bekijk de boeken grondig. De boeken die in de smaak vallen, daarvan vermeld ik de bronnen straks.

zondag 12 februari 2012

Blog "avontuur vol geluid en beeld"

Zo! Mijn blog kan ik eindelijk beginnen aan te vullen. Als ik eventjes terug kijk naar mijn ouderere blog van het 1ste jaar kleuteronderwijs kom ik terecht op deze twee linken:

http://cornelissenanniek-multimedia.blogspot.com/ en http://eerlijkearmoede.blogspot.com/2010/05/oxfam-interview-te-maasmechelen-in-de.html

En aangezien we nu toch bezig zijn rond geluid en beeld, ga ik stilletjes al eens nadenken over hoe ik het beeld van mijn blog zal vormen. Ik denk er over na en pas het weldra heel snel toe.

Ik drop in de loop van de week ook al eens enkele filmpjes erop. Ik bekijk ze dan nog eens grondig opnieuw en probeer na te denken hoe ik ze nog beter kan maken en hoe ik ze kan meepakken naar de kleuterklas.

Vormingsdagen klank en beeld

Dinsdag 31 januari en woensdag 01 februari kregen wij twee dagen lang bezoek van Stijn en Emiel. Stijn werkt voor AIFOON te Gent en Emiel volgt er momenteel stage (http://www.aifoon.org/) . Als je de link opent zie je een ontzettend knappe website die de kijkers en bezoekers wilt meenemen in een verhaal vol klank en beeld. Wat de website super maakt, is dat er achter elke klik, elk vakje of deurtje dat je wilt openen er zich een bepaald geluid vormt. Dit heeeft AIFOON zelf gemaakt. Knap!

De twee vormingsdagen waren dus ook heel erg leuk in mekaar gestoken. We leerden stap voor stap kennismaken met de geluiden in onze maatschappij. We leerden geluiden analyseren en koppelen met andere geluiden, beelden of zelfs voorwerpen.

Stijn en Emiel lieten ons experimenteren met voorwerpen die voor geluid zorgden. Ze lieten ons in contact komen met nieuw materiaal (recorders) waarmee we geluid op een zeer sterke manier konden opnemen. Heel fijn vond ik dit. Ik heb er zelfs 's avonds op kot een leuk spelletje meegespeeld: http://www.youtube.com/watch?v=z_J3u53lpnc
Ik heb het nadien op Facebook gepost. Iedereen reageerden erop omdat ze het fascinerend vonden hoe moeilijk het nu in feit is om zo een geluid waar te nemen. Wat is dat geluid? Welke klanken hoor ik? Zachte of harde klanken? Wat roept het bij mij op? Enzovoort...

Tijdens de twee vormingsdagen probeerden we ook geregeld terug te kijken naar kleuters. Hoe zouden we deze activiteiten die op eigen niveau zijn, kunnen toepassen op het niveau van kleuters. Ik probeer zelfstandig al te brainstormen.

Om de twee vormingsdagen af te sluiten, bekeken we het volgende filmpje. Het beeld is een fragment uit een film, de klank daarentegen maakten we volledig zelf. http://www.youtube.com/watch?v=aXShi1pd7F0&feature=youtu.b

Twee leuke vormingsdagen gehad. Voor herhaling vatbaar.

Boodschap van de dag: Stijn vertelde ons dat alle films die worden gemaakt en worden opgenomen de geluiden eerst van dichtbij en apart worden opgenomen. Denk tijdens een film bijvoorbeeld aan de deurbel, toetsenbord, voetstappen, vlieg, schakeling in de wagen... Zo komt het geluid nog sterker naar voor in een film. Fascinerend! Het eerst volgende filmpje dat ik zelf maak, ga ik die tip ook eens uit proberen.

Olé! Joepie! EINDELIJK is het zover...

Eindelijk is het zover...

Ik ben ontzettend blij dat het keuzetraject begonnen is. Ik kijk al enorm lang uit naar deze periode. En eindelijk mogen we er stilaan aan beginnen. Super-de-luxe-fantastisch!

Waarom heb ik eigenlijk gekozen voor dit traject?
Het eerste wat mij opviel was dat dit keuzetraject bij veel studenten niet in de smaak valt. Veel jongeren staan er blijkbaar niet voor open, of hebben er weinig interesse voor of misschien schrikt het hen net af om met het audiovisuele intensief in contact te komen en ermee te werken?

Ikzelf heb dit traject gekozen omdat ik al jaren lang gefascineerd ben door klank en beeld. Lees de volgende belangrijke puntjes even mee:




  • Stilstaan bij geluiden die we dagelijks, maar ook 's nachts horen;




  • Beelden die iets willen duidelijk maken;




  • Klank en beeld die samen een mooi geheel kunnen vormen;




  • Onderzoeken met welke materialen je nu wat kunt doen;




  • Muzisch werken met klank en beelden;




  • Honderden materialen brengen je dichter bij het geluid en klank;




  • Beelden aantrekkelijk maken;




  • ...enzovoort

    Ik ben de afgelopen jaren zeer intensief met beeld bezig geweest. Het boeit mij erg. Ik heb veel zelfstandige kennis opgedaan voorbije jaren door zelf te experimenteren. Nu, enkele jaren verder, is het voor mij iets vanzelfsprekend geworden. Toch ben ik ervan overtuigd dat ik nog niet alles weet. Tijdens de start van het keuzetraject kregen we daarom ook bezoek van twee gediplomeerde mannen (Stijn en Emiel) die ontzettend veel weten over de klanken en beelden in onze maatschappij. Naar het gedeelte klank ben ik ontzettend nieuwsgierig naar..